Tydzień Zdrowej Żywności w oddziale przedszkolnym

W dniach od 19.03- 23.03.2018r. obchodziliśmy Tydzień Zdrowej Żywności . W tym czasie nauczycielki szczególnie zachęcały przedszkolaków do spożywania warzyw i owoców. Dzieci dowiedziały się, że są one źródłem witamin i wzmacniają odporność. Panie wdrażały do ograniczania słodyczy i przypomniały dzieciom, dlaczego należy je eliminować z jadłospisu. W tym tygodniu działania nauczycielek ukierunkowane były na uświadomienie swoim podopiecznym, w jaki sposób należy dbać o własne zdrowie. Obchody rozpoczęły się spotkaniem z dietetykiem, podczas którego przedszkolaki usłyszały, jakie produkty powinny znaleźć się w ich zbilansowanej diecie. W każdym dniu przedszkolaki wykonywały określone zadania :robiły kanapki z warzywami, wyciskały sok z marchewki, robiły własne kompozycje z owoców a także pyszne jogurty z owocami.